Redovnice

Tko su sestre Bratstva?

Sestre Bratstva osnovane su 1974. godine i nastoje poduprijeti apostolat Svećeničkog bratstva svetog Pija X. Njihov utemeljitelj, nadbiskup Marcel Lefebvre, i njegova sestra, majka Marie Gabriel Lefebvre, pri oblikovanju reda sestara FSSPX,  razvili su se iz Misionarske kongregacije Duha Svetoga (Spiritanci).

Sveta Misa u središtu svakodnevnog života

U podnožju oltara sestre obavljaju svoj najvažniji apostolat: pri svakodnevnoj Svetoj Misi crpe duh svoje potpune predanosti, u uri klanjanja pred Presvetim mole za svećenike i crkvenu hijerarhiju. Po uzoru na Mariju Suotkupiteljicu, njihovu glavnu zaštitnicu, u zajedništvu sa žrtvenim Jaganjcem, žrtvuju se za spas duša, osobito duša svećenika. Njihova duhovnost, koja je u središtu Svete Mise, hrani se također u kontemplaciji, duhovnom čitanju i krunici. Taj se duh u praksi izražava kroz ukrašavanje liturgijskih prostora i crkvenih obreda. Među brojnim aktivnostima sestara su i vježbe gregorijanskog pjevanja, izrada cvjetnih aranžmana, izrada platna za kaleže i liturgijskog ruha.

Nakon dvije i pol godine novicijata u Francuskoj, Njemačkoj, SAD-u ili Argentini, sestre se posvećuju Bogu s tri zavjeta: siromaštva, čistoće i poslušnosti. Zatim se imenuju u jednu od 28 zajednica koje ima kongregacija. Tamo nalaze zajednički život, koji im je velika podrška u radostima i žalostima.

Apostolat izvire iz nutarnjeg života

Vanjski apostolat sestara proizlazi iz njihova unutarnjeg života koji je vezan uz našega Gospodina i Spasitelja. Oni podupiru i nadopunjuju apostolat Svećeničkog bratstva svetog Pija X. u prioratima, misijama, školama, domovima za rekolekcije, domovima za starije osobe i sjemeništima. Tamo sestre s veseljem preuzimaju razne kućanske poslove, predaju razne predmete u osnovnoj školi, domaćinstvo u srednjoj školi i vjeronauk u školi u prioratu. Vode kampove i radionice, posjećuju bolesne i starije, sudjeluju s drugim pomoćnicima u prioratu, mogu voditi i ženski zbor itd. Putem kateheze na daljinu, koju nadbiskup iznimno cijeni, stotine djece u Francuskoj, SAD-u i njemačkom govornom području upoznaju se s vjerskim istinama.

Godine 2019. u kongregaciji sestara FSSPX bilo je više od 180 redovnica iz 18 različitih nacionalnosti koje žive u 10 zemalja: Francuskoj, Beligiji, Švicarskoj, Njemačkoj, Italiji, SAD-u, Argentini, Gabonu, Dominikanskoj Republici i Australiji.