Kronika djelovanja FSSPX-a u Hrvatskoj od 2012. do 2022.

Nakon uvođenja novog obreda kojim je učinjen prekid s Tradicijom, u našoj Domovini desetljećima nije, nažalost, bilo javnih, organiziranih i trajnih inicijativa oko služenja Tradicionalne Latinske Mise. Poznata su, doduše, pojedinačna svjedočanstva o svećenicima koji su nastavili služiti tradicionalni obred, iako su te inicijative bile na različite načine uvjetovane. 

Po kazivanju svjedoka poznati su primjeri pojedinih svećenika koji su tradicionalni obred nastavili služiti privatno. Zatim su poznati slučajevi župnika koji su nastavili javno služiti tradicionalni obred, iako je u tim primjerima, kako se čini, izostao jasan doktrinarni profil i nastup s obzirom na stanje krize u Crkvi te posljedično i okupljanje ili formiranje zajednice vjernika koja bi dosljedno ustrajala u vjernosti Tradiciji. Kao zaslužne primjere, iz novijeg vremena valja spomenuti pokušaj jednoga župnika da uvede tradicionalni obred kao redovnu praksu u svojoj crkvi, koji međutim zbog uobičajenih poteškoća dugoročno nije uspio. Tu je također bila inicijativa jednog mladog biskupijskog svećenika koji je povremeno služio Tradicionalnu Misu te priredio neke značajne tekstove i publikacije za razumijevanje sv. Mise, prije nego će otići u kartuzijanski red.

Ipak, prije desetak godina uspjelo se zalaganjem skupine laika postići pokretanje prve i javne redovne tradicionalne Mise pod uvjetima motuproprija Summorum pontificum pape Benedikta. Za celebranta je bio imenovan jedan kaptolski svećenik, a kao mjesto služenja proviđena je crkva sv. Martina u Vlaškoj ulici. To će omogućiti pojedinim vjernicima da se upoznaju s tradicionalnim rimskim obredom, od kojih će se neki ubrzo založiti kao pomoć apostolatu našega Svećeničkog bratstva.

Glede konkretne povezanosti i kontakata s našim Bratstvom, općenito, valja istaknuti zanimanje pojedinih vjernika ili manjih skupina u godinama koje su prethodile prvoj javno organiziranoj sv. Misi, u vidu privatnih posjeta našim kućama ili kontakata s pojedinim svećenicima, od kojih su neki privatno posjetili Hrvatsku. Od svećeničkih zvanja bilježimo kratak boravak jednoga klerika u našoj Bogosloviji u Zaitzkofenu u devedesetim godinama te višegodišnji boravak jednog bogoslova u vremenu koje je prethodilo organizaciji prvih dviju svetih Misa u Zagrebu.

Prva dva pohoda FSSPX-a Hrvatskoj

U petak uskrsnog tjedna, 13. travnja 2012., Svećeničko bratstvo sv. Pija X. održalo je prvu javnu sv. Misu u Hrvatskoj – u Zagrebu u dvorani Hotela Dubrovnik. Celebrant je bio p. Wolfgang Göttler, tada zadužen za našu crkvu u Grazu, a nakon Mise predavanje na temu “Vjera, Tradicija, Crkva, Koncil, Bratstvo Pija X.” održao je tadašnji poglavar Austrijskog distrikta p. Helmut Trutt. Sv. Misa bila je pjevana i prisustvovalo joj je 40-ak osoba.

Na isti liturgijski dan, održana je pjevana sv. Misa i sljedeće godine, 5. travnja 2013. Prisutni su bili isti svećenici uz dvojicu bogoslova, a nakon sv. Mise upriličena je projekcija filma o životu msgr. Lefebvrea: “Marcel Lefebvre – biskup u oluji”. U isto vrijeme pokreće se službeni blog – stranica Christus Rex koja će služiti promicanju apostolata Svećeničkog bratstva u Hrvatskoj. 

Dolazak prvog hrvatskog svećenika i daljnji pohod Bratstva Hrvatskoj 

U studenome iste, 2013. godine, nakon nekoliko prethodnih kontakata, redovima Svećeničkoga bratstva odlučio je pristupiti vlč. Marko Tilošanec, koji je prethodno bio svećenik Varaždinske biskupije. Zaređen za svećenika u lipnju iste godine i nakon dužeg vremena teološkog proučavanja stanja krize u Crkvi i promjena koje su se dogodile u Crkvi za vrijeme Koncila i nakon njega, posebno glede stvaranja i uvođenja nove mise, došao je do spoznaje o nužnosti potpunog opredjeljenja za Tradiciju kao dosljedan izraz odanosti katoličkoj vjeri. Naučivši prije svoga svećeničkog ređenja moliti tradicionalni časoslov i služiti tradicionalni obred, htio je u okviru svoje matične biskupije učiniti koliko je najviše moguće za naučavanje cjelovite katoličke vjere i služenje pravog, katoličkog obreda sv. Mise. Ali kao što to u pravilu uvijek bude, ubrzo je naišao na nepremostive prepreke gdje se od njega tražilo sudjelovanje u stvarima koje su nespojive sa savješću katoličkog svećenika kojemu je stalo do svetosti sakramenata. Stoga mu je mjesni biskup priopćio da više nije potreban u njegovoj biskupiji te da treba pronaći novu zajednicu, što je on i učinio.

Tako će vlč. Marko pristupiti postupku dodatne svećeničke formacije u Bogosloviji u Zaitzkofenu u kojoj će provesti sljedeće dvije i pol godine. Kroz to vrijeme on će povremeno, tijekom bogoslovskih praznika ili u posebnim prigodama, posjećivati Hrvatsku da bi najprije u privatnim okvirima, a kasnije javno, služio sv. Mise za vjernike privržene sv. Misi svih vjekova.

Na Bijelu nedjelju, 27. travnja 2014., Hrvatsku posjećuje p. Franz Schmidberger, tadašnji rektor Bogoslovije u Zaitzkofenu, da bi u Zagrebu (dvorana Hotela Palace) održao sv. Misu i predavanje pod naslovom: „Kriza Crkve i Svećeničko bratstvo sv. Pija X.“. Sv. Misa biva posjećena kao u prošlim prilikama, ovaj put i uz sudjelovanje vjernika iz drugih, udaljenih mjesta naše domovine. Istovremeno dolazimo u kontakt s jednom dugogodišnjom vjernicom, trećoredicom našega Bratstva, koja izražava spremnost primiti svećenike u svoju kuću u Dugom Selu, koja će ubuduće služiti kao njihovo boravište. Tom prilikom objavljujemo dva vrijedna tiskana izdanja: Otvoreno pismo zbunjenim katolicima nadbiskupa Lefebvrea te Kratak kritički pregled novog reda mise. Uskoro ćemo pribaviti i neke već dostupne, korisne naslove za pouku u vjeri, prije svega životopis sv. Pija X. od W. Hünermanna.

U srpnju nam p. Schmidberger dolazi ponovno u posjet, ovaj put da bi se održao radni sastanak sa skupinom najaktivnijih vjernika te tako razmijenila mišljenja i utvrdili planovi za buduće djelovanje. U našem boravištu u Dugom Selu uspostavlja se kućna kapela koja će ubuduće služiti za sv. Mise za uži krug vjernika. Nedugo nakon toga, na inicijativu p. Schmidbergera pokrećemo naš službeni glasnik Christus Rex koji će ubuduće izlaziti tri do četiri puta godišnje. Nedugo nakon toga, 19. rujna, dolazi po prvi puta u službeni posjet p. Stefan Frey, poglavar našeg Austrijskog distrikta, koji u Zagrebu (Hotel Panorama) drži sv. Misu i predavanje o osobama sv. Pija X. i nadbiskupa Lefebvrea.

Početak djelovanja u Splitu i pohod msgr. Fellaya

Za blagdan Bezgrješnoga Začeća (8. prosinca 2014.), kada se po običaju primaju službeno novi članovi u okrilje Bratstva polažući obećanja vjernosti, a postojeći članovi obnavljaju ta obećanja, u Zaitzkofenu biva u okrilje naše družbe koju je providonosno utemeljio msgr. Lefebvre, primljen vlč. Marko Tilošanec polažući svoja prva obećanja. Svečanom obredu nazoči manja skupina naših hrvatskih vjernika.

U božićnome vremenu održavaju se prve redovne sv. Mise koje služi p. Tilošanec u Zagrebu, kao i u Splitu (Hotel Katarina, Dugopolje), gdje se 28. prosinca na poziv skupine tamošnjih vjernika održava prva sv. Misa, koja označuje početak našeg apostolata u drugome najvećem hrvatskom gradu. Tom prilikom sv. Misu pohađa oko 30 vjernika. Sljedeće nedjelje služi se sv. Misa u Zagrebu te potom p. Tilošanec drži predavanje o temi aktualne biskupske sinode.

Svete Mise održavaju se potom u Splitu i Zagrebu početkom korizme (21. i 22. veljače 2015.). Nakon sv. Mise u Zagrebu p. Tilošanec drži predavanje o temi papinske nezabludivosti. Slično tome održavaju se sv. Mise na Bijelu nedjelju (12. travnja) u Zagrebu i sljedeći petak (17. travnja) u Splitu uz predavanje o temi: „Kako obnoviti katoličku vjeru u hrvatskom narodu?”. U veljači osnivamo građansku udrugu pod nazivom Udruga sv. Josipa sa svrhom obavljanja materijalnih i pravnih poslova.

Početkom srpnja 2015. dolazi p. Schmidberger ponovno u pastoralni pohod da bi se konsolidirali planovi i postavili temelji za budući apostolat. Pritom se održavaju susreti s pojedinim prijateljima svećenicima te drže javne sv. Mise u Zagrebu (Češki narodni dom) i Splitu uz predavanje: „50 godina od II. vatikanskog sabora“. Pater posjećuje i Slavonski Brod gdje također drži sv. Misu i predavanje da bi se izvidjele mogućnosti djelovanja i na istoku naše domovine.

Uza sav navedeni rad i razvoj našeg apostolata dolaze i neizbježne prepreke i napadi sa strane modernističkih struktura kojima promicanje Tradicije predstavlja najveću smetnju. Nakon što je msgr. Mrzljak, ni mjesec dana nakon prelaska u redove Bratstva, uputio vlč. Tilošancu pismo s očito neutemeljenom i nevaljanom odlukom o zabrani svećeničkoga djelovanja, istu obavijest u lipnju 2015. upućuje i zagrebački nadbiskup Bozanić na sve župe Zagrebačke nadbiskupije! U trenutku kada naše Bratstvo nije još uopće razvilo svoj apostolat, koji se sastoji tek od povremenih posjeta, na noge se diže cijela Nadbiskupija upozoravajući na strašnu opasnost pred neznatnom skupinom vjernika koja nema ni pravi bogoslužni prostor. Kad bi se s takvom zapanjujućom odlučnošću disciplinirali stvarni problemi u današnjoj Crkvi umjesto onoga što je Crkva uvijek činila, njezinu obnovu ne bismo trebali dugo čekati. Ali izgleda da nažalost u postkoncilskoj crkvi i dalje vrijedi ono načelo po kome se toleriraju svakovrsne zablude i zloporabe, jedino katolička Tradicija koja je posvetila tolike svece i mučenike ne. Kroz mjesec srpanj te početkom kolovoza i rujna služe se nedjeljne sv. Mise ponekad u kućnoj kapeli u Dugom Selu, a u nekim terminima u iznajmljenoj dvorani Češkoga doma u Zagrebu. Također, javne sv. Mise služe se početkom kolovoza i rujna i u Splitu.

Zalaganjem p. Schmidbergera, koji zdušno podupire razvoj našeg apostolata u Hrvatskoj, organiziran je spektakularan posjet msgr. Bernarda Fellaya, tadašnjega generalnog poglavara Bratstva! U petak, 2. listopada 2015., uz prisustvo stotinjak vjernika održana je svečana trojna Misa nakon koje biskup drži veoma poticajno predavanje o temi: „Stanje u Crkvi u jeku biskupske sinode“. Ovom se prilikom služimo da bismo obavijestili sve značajnije medije koji bi eventualno mogli prenijeti vijest o biskupovom posjetu i poslanju našega Bratstva. I plan uspijeva: u Večernjem listu izlazi intervju na dvije stranice s p. Tilošancem, čime se dobiva dosad najzvučnija medijska reklama.

Naš svećenik prijatelj iz Slovenije, vlč. Vidko Podržaj, prihvaća poziv da sredinom studenoga održi javnu sv. Misu u Zagrebu da bi tako vjernici barem jednom mjesečno mogli prisustvovati sv. Misi. A početkom prosinca posjećuje Zagreb još jedan visoki gost – p. Niklaus Pfluger, tadašnji prvi asistent FSSPX-a, koji služi sv. Misu i drži predavanje o temi: „Naša zadaća u pomutnji današnjeg vremena“. Tako u razdoblju od samo dva mjeseca našu domovinu posjećuju dva najviša autoriteta u Bratstvu, u pratnji poglavara distrikta, p. Freya. Ovim se prilikama, kao i za prijašnjih posjeta naših poglavara, služimo da bismo pozvali prijatelje svećenike na zajednički susret te ih ohrabrili u njihovu zalaganju za obnovu Tradicije.

Posjet bogoslova i početak djelovanja u Rijeci

U božićnom vremenu sv. Mise služe se prema uhodanom rasporedu u Zagrebu i Splitu. Za blagdan Bogojavljenja održava se u Zagrebu tradicionalni blagoslov vode. Isto se tako služe sv. Mise i sredinom veljače 2016.

Uskrsno vrijeme u mjesecu travnju donosi nam, osim uobičajenih sv. Misa u Zagrebu i Splitu, početak djelovanja u Rijeci. I ovaj put odlučujemo se na taj postoralni korak pozvani od skupine zainteresiranih vjernika. Sveta Misa održava se u dvorani Hotela Bonavia, a pohađa je oko 30 duša. Tako se otvara i treća misijska i strateška točka za širenje Tradicije u našoj domovini pa osim središnjih i sjevernih krajeva (Zagreb) te juga (Split), pokrivamo i Primorje, odnosno zapadni dio Hrvatske.

Za blagdan sv. Josipa Radnika (1. svibnja) organizira se posjet skupine bogoslova iz Zaitzkofena Zagrebu. Priključuje se ponovno poglavar našega distrikta, p. Frey, te smo opet u mogućnosti održati trojnu sv. Misu. Bogoslovi pritom dobivaju priliku upoznati našu prijestolnicu i skupiti pozitivne dojmove u našoj domovini, dok vjernici s radošću primaju i upoznaju naše svećeničke kandidate.

Priređujemo novo izdanje maloga latinsko-hrvatskoga misala za vjernike, koje se nastavlja na izvorno izdanje koje je sastavio jedan svećenik prije devet godina. Sljedećih mjeseci sve do kraja ljetnog razdoblja u kolovozu, sv. Mise služe se i dalje u povremenim intervalima.

Početak redovnog apostolata!

Pošto dovršava svoju svećeničku formaciju u bogosloviji, p. Tilošanec biva stavljen na raspolaganje matičnom Austrijskom distriktu radi aktivnijeg razvoja djelovanja u Hrvatskoj. Po odluci poglavara Distrikta, on će biti smješten u središtu Distrikta i prioratu u Jaidhofu, odakle će odlaziti u Hrvatsku da bi se na određeno vrijeme posvetio izravno djelovanju u apostolatu. Tako je početak rujna 2016., koji se poklapa s blagdanom sv. Pija X., označio početak redovnog apostolata Svećeničkog bratstva sv. Pija X. u Hrvatskoj. Važnosti te prilike značaj je dao i poglavar našega Distrikta, p. Frey, koji je ponovno pohodio našu domovinu da bi tako službeno istaknuo početak novog, prijelomnog razdoblja u našem apostolatu. Tako je pater održao sv. Mise i predavanja u svim trima gradovima. Uspijevamo objaviti obavijest o sv. Misi u splitskom dnevnom listu Slobodna Dalmacija te potom obaviti razgovor s novinarkom koja će objaviti članak o našemu Bratstvu. Obavijest privlači nekoliko znatiželjnih posjetitelja, među kojima se nalazi i jedan stariji, umirovljeni svećenik, koji će kroz određeno vrijeme redovito pohađati naše sv. Mise. Prije sv. Mise u Splitu po prvi smo puta imali podjelu sakramenta krštenja.

U isto vrijeme Providnost nam je također u Splitu omogućila da pronađemo prikladan prostor za uspostavu naše prve kapele. Pod povoljnim uvjetima mogli smo sklopiti ugovor o zakupu jednog bivšeg poslovnog podrumskog prostora na Poljudu, u užem području grada. Već sljedeće nedjelje moći ćemo ondje održati prvu sv. Misu, a početkom listopada imat ćemo svečani blagoslov kapele koju ćemo posvetiti sv. Jeronimu. Providnost će se i dalje brinuti za nas te ćemo ovu lokaciju (iako uz promjenu prostora unutar podrumskog kompleksa) uspjeti koristiti nekoliko godina sve do konačnog rješenja, odnosno kupovine.

Tako započinje redovno služenje sv. Misa na trima misijskim lokacijama: u Zagrebu, Splitu i Rijeci. U Zagrebu se sv. Mise služe svake nedjelje u iznajmljenim dvoranama (neizmjenično na nekoliko lokacija), u Splitu načelno svakog vikenda (u subotu ili nedjelju) te u Rijeci (također u iznajmljenim prostorima) dva ili tri puta mjesečno subotom ili nedjeljom. Tijekom ove pastoralne godine p. Tilošancu pomagat će u apostolatu jedan mađarski svećenik Bratstva, koji će u ispomoć dolaziti po dvije nedjelje u mjesecu.

U studenome započinje redovni apostolat i u četvrtoj misijskoj postaji, Slavonskom Brodu. Sv. Mise služit će se jednom mjesečno u prostoru koji će nam na raspolaganje staviti jedan naš vjernik. Tako su sada planski pokrivena sva područja (središte, sjever, zapad, jug i istok) te je olakšan pristup sv. Misi vjernicima u svim krajevima naše domovine. Osim toga, još otprije održavamo kontakt s pojedinim vjernicima iz Srbije, a uskoro i iz Rumunjske. Svećenik povremeno (jednom ili dvaput godišnje) odlazi u posjet da bi obišao i ove duše koje nam se obraćaju za sakramente i duhovno vodstvo.

Po prvi smo put u mogućnosti održati božićne Mise, i to u trima našim misijskim postajama: na predvečerje Božića u Rijeci, ponoćku u Zagrebu i večernju Misu u kapeli u Splitu. U nedjelju nakon Svijećnice 2017. održava se naša prva procesija u Splitu u sklopu tradicionalne proslave ovog blagdana. U kapeli također počinjemo mjesečno održavati euharistijsko klanjanje. U korizmi održavamo u splitskoj kapeli pobožnosti križnoga puta, a za Cvjetnicu ponovno održavamo procesiju, a na Veliku subotu obred vazmenoga bdijenja. U svibnju se procesijom s kipom Gospe Fatimske obilježava obljetnica Njezina prvoga ukazanja, a za blagdan Tijelova održavamo procesiju s Presvetim Sakramentom. Za blagdan Blagovijesti pokrećemo apostolat Vojske Bezgrješne (MI) tradicionalne opservancije koji se dosad već razvio u brojnim našim zajednicama diljem svijeta. Na prvim obredima primanja u našim kapelama, vitezovima Bezgrješne postaje oko 50 vjernika, a taj će se broj do danas udvostručiti. U tom će se duhu povremeno održavati poticajni nagovori s obredom primanja u MI.

Za blagdan Duhova na svojoj europskoj turneji posjećuje Hrvatsku škola našega Bratstva iz Los Gatosa u SAD-u. Njihov svećenik, p. Pedersen, služi sv. Misu u našoj kapeli u Splitu, a cijela skupina od oko 40 posjetitelja svojom brojnošću i angažmanom ostavlja upečatljivi dojam na naše vjernike. U uskrsnom vremenu, krajem travnja, u Rijeci upriličujemo prvu skromnu svečanost prve svete pričesti za jednu našu prvopričesnicu. Za mjesni blagdan sv. Ćirila i Metoda (5. srpnja) služi se u Splitu po prvi put tradicionalna Misa na staroslavenskome jeziku.

Nakon dugog traženja, konačno nam uspijeva pronaći prostor za uspostavu kapele u Zagrebu. U najam je uzet jedan bivši podrumski poslovni prostor u gradskoj četvrti Dugave. Ta se prilika zgodno poklapa s prethodno planiranim, četvrtim posjetom Hrvatskoj našeg velikog prijatelja i dobročinitelja p. Schmidbergera. Tako će on u srpnju 2017. osobno dobiti priliku svečano blagosloviti novu kapelu prilikom njezina otvaranja, koja će biti posvećena sv. Josipu, zaštitniku naše domovine. Time se konačno konsolidiraju uvjeti i za uporište našeg apostolata u Hrvatskoj, u našemu glavnome gradu Zagrebu.

U izostanku daljnje svećeničke pomoći za hrvatski apostolat, naš poglavar distrikta određuje da do daljnjega pomoć oko organizacijskih i drugih poslova p. Marku pruži litvanski časni brat Simonas. On će ubuduće, u sljedeće dvije godine, dolaziti jednom mjesečno u Hrvatsku radi pomoći u našem apostolatu.

Oko blagdana Krista Kralja i Svih svetih u redovnu vizitaciju naših kapela dolazi ponovno p. Frey da bi izvidio perspektive za naš apostolat te naše vjernike utvrdio u vjeri. Povodom Dušnog dana prikladno uređujemo našu kapelu u Splitu s improviziranim katafalkom te se služi pjevana Misa zadušnica.

Dosljednost u svom neprijateljstvu prema katoličkoj Tradiciji od strane upravljačkih kadrova Zagrebačke nadbiskupije nastavlja se. U pripremi jednog para za sklapanje sakramenta ženidbe, p. Tilošanec u skladu s uputama koje je iste godine izdalo povjerenstvo Ecclesia Dei, upućuje molbu Nadbiskupiji za podjelu ženidbenih ovlasti. Odgovor koji dobiva predstavlja potpuno ignoriranje ovih provizija, njihovo grubo izokretanje i faktičnu neposlušnost odredbama i željama koje je izdao Rimski prvosvećenik.

Posredovanjem jednog našeg vjernika, veleposlanika pri Svetoj Stolici iz jedne azijske zemlje, dogovara se prijem u uredu tadašnjeg hrvatskog veleposlanika u Vatikanu sredinom prosinca 2017. Patri Frey i Tilošanec putuju u Rim na susret s našim veleposlanikom, nadajući se suradnji i pomoći oko položaja i ugleda našega Bratstva u Hrvatskoj, a sve u svrhu napretka našeg apostolata. Iako je razgovor protekao ugodno, daljnji odgovor na naše javljanje izostaje.

Božićne Mise služe se ove godine u obje naše kapele u Zagrebu i Splitu. Po prvi put izdajemo zidni liturgijski kalendar za sljedeću godinu koji ćemo nadalje izdavati redovito, svake godine.

Podjela sakramenta svete Potvrde

U siječnju 2018. posjećuje nas češki mladomisnik našega Bratstva, p. Filip Marada, koji služi sv. Mise i podjeljuje mladomisnički blagoslov u našim kapelama. Dolazimo u kontakt sa starijim svećenikom, isusovcem, koji redovno služi tradicionalnu sv. Misu te dogovaramo suradnju u našoj kapeli u Splitu koja će se ostvariti kroz ovu i sljedeću godinu, sve dok paterove fizičke snage to budu dopuštale. Time nam Providnost ponovno omogućava pastoralnu pomoć u vremenu kada samo jedan svećenik Bratstva redovno djeluje u Hrvatskoj.

Stupa se u kontakt s predsjednikom poznatog HKD-a sv. Jeronim u Zagrebu te se dogovara predavanje korizmene tematike s osvrtom na aktualne crkvene prilike koje će p. Tilošanec održati sredinom veljače. Na predavanju sudjeluju uobičajeni posjetitelji i članovi društva koji pokazuju određeni interes za položaj našega Svećeničkoga bratstva. U Splitu ponovno održavamo procesiju na proslavu blagdana Svijećnice, nedjelju Cvjetnice te za Tijelovo. U Zagrebu se služe obredi Velikog četvrtka s pobožnošću Getsemanske ure do ponoći na pokrajnjem oltaru. U Splitu se služe obredi Velikog petka i vazmenoga bdijenja. A za Bijelu nedjelju (8. travnja) po prvi smo put u kapeli proslavili svečanost prve svete Pričesti za troje prvopričesnika.

Koncem travnja 2018. održavamo po prvi put duhovnu obnovu za vjernike na hrvatskome jeziku. Program duhovne obnove održava se u Jaidhofu u terminu od petka do nedjelje, a sudjeluje 20-ak vjernika, i to iz svih krajeva naše domovine te iz iseljeništva. Nagovori i razmatranja temelje se na metodi i odabranim temama ignacijanskih duhovnih vježbi s ciljem da se vjernici uvedu u misaonu molitvu (razmatranje).

Po prvi put od nametanja koncilskih reformi održana je u našoj domovini podjela sakramenta svete Potvrde po tradicionalnom rimskom obredu. Biskup našega Bratstva, msgr. Tissier de Mallerais, pohodio nas je 13. svibnja 2018, da bi devetoro kandidata (od čega dvoje iz Slovenije) po njegovoj službi primilo sedmerostruki dar Duha Svetoga. S obzirom da je naša kapela bila prostorno premala, svečanost je održana u iznajmljenoj dvorani Chromosovog tornja uz prisustvo stotinjak vjernika, među ostalim i skupine vjernika iz kapele našeg prijatelja vlč. Vidka. Ovaj svečani i radosni događaj bio je nažalost popraćen i reakcijom vladajućeg aparata Zagrebačke nadbiskupije koji nastavlja nesmiljenu borbu protiv katoličke Tradicije. Objavljeno je pismo s potpisom nadbiskupa Bozanića u kome su ponovljene uobičajene manipulativne fraze kojima se već desetljećima koristi da bi se vjernike pokušalo uvjeriti u slijepo prihvaćanje teze da je ono što je Crkva obdržavala kroz dva tisućljeća najednom zabranjeno. Objava je dobila značajan odjek u medijima, čime je našem skromnom prisustvu u medijskom prostoru samo povećan publicitet. Na našoj stranici objavljen je odgovor na pismo sa svim relevantnim argumentima potpisan od p. Freya i p. Tilošanca na koji, uobičajeno, nije bilo nikakve replike od strane Nadbiskupije. Tek jedan poznati novinar koji obrađuje vjersku tematiku, donosi u svom članku u Večernjem listu sumarni prikaz ove rasprave. Ovom prilikom mogli smo predstaviti knjižicu s odabranim izjavama i propovijedima nadbiskupa Lefebvrea koja je upravo izašla iz tiska.

Skupina od 30-ak naših mladih vjernika pretežito iz Njemačke, uz duhovnu pratnju našega svećenika, p. Jeindla, odabire ove godine našu obalu za program ljetnog kampa koji se u srpnju 2018. održava na relaciji od Splita do Dubrovnika. Revnost naših mladih privlači zanimanje domaćih ljudi koje susreću i kod kojih bez većih problema pronalaze smještaj te se tako uvjeravaju o našoj poznatoj gostoljubivosti. Put započinje u našoj splitskoj kapeli, a završava u Dubrovniku, gdje uspijevamo služiti sv. Mise u pojedinim crkvama.

Ovogodišnji pohod Hrvatskoj p. Freya sredinom studenoga poklopio se s iznimno važnim događajem. Našim redovima pristupio je jedan biskupijski svećenik s kojim smo već duže vremena bili u kontaktu. I ovdje će uslijediti promptna i odlučna reakcija mjerodavne Zagrebačke nadbiskupije. Kamo sreće da se to događa i u stvarima koje predstavljaju stvarni problem u današnjoj Crkvi! Ipak, s vremenom će se ustanoviti da ta odluka o priključenju našim redovima nažalost nije bila izgrađena na čvrstim temeljima, nego će trajati samo nešto više od godinu dana. Kroz to će razdoblje – sve do početka 2020., p. Tilošanec imati određenu pastoralnu pomoć kojom će se pružiti dodatne mogućnosti za naš apostolat. S Poglavarom distrikta obilazimo naša tri grada u kojima djelujemo te nakon Splita nastavljamo put kroz Bosnu, gdje posjećujemo svoje vjernike te mjesta od interesa za naš apostolat.

Zatišje pa bura!

Godinu 2019., u usporedbi s prijašnjim i sljedećim godinama, nije obilježilo puno velikih događanja. Početkom godine izdajemo treće izdanje maloga misala s boljim uvezom i nekim nužnim prilagodbama. I ove smo godine u Jaidhofu mogli održati duhovnu obnovu, ovaj put u korizmi, sredinom ožujka. Posjećenost je i ovaj put bila veoma dobra tako da su kapaciteti bili popunjeni.

Zatim nas je koncem ožujka posjetio mladomisnik našega Bratstva, p. Johannes Regele, koji je tada služio sv. Mise u Rijeci, Zagrebu i Splitu i podijelio svoj mladomisnički blagoslov. Potom smo u svibnju proslavili svečanost prve pričesti u Zagrebu (po prvi put) za četvero prvopričesnika, a u Rijeci za jednu prvopričesnicu.

Od ljetnih događanja možemo zabilježiti početak svog apostolata u nama susjednoj Sloveniji. Uz našeg prijatelja vlč. Vidka Podržaja, koji oko 15 godina djeluje u svojoj kapeli blizu Ljubljane, pokrećemo svoje djelovanje u drugom najvećem slovenskom gradu, Mariboru. Ondje se u jednoj manjoj kapeli već godinama okuplja jedna molitvena zajednica koja upoznaje Tradiciju te se obraća našem Distriktu oko mogućnosti da pokrenemo služenje svete Mise svih vjekova. Ubrzo se uspostavlja kontakt te uređuje kapela za tradicionalni obred koji će se po prvi put svečano odslužiti na blagdan sv. Ane, 28. srpnja 2019. Prvu sv. Misu odslužit će p. Tilošanec uz prisustvo vlč. Podržaja. U budućnosti će svete Mise služiti naizmjenično oba svećenika, a tijekom prvih šest mjeseci dolazit će u ispomoć i naši svećenici iz bečkog priorata.

Krajem godine navršava se pola stoljeća od kobne reforme koja će drastično izobličiti život Crkve – uvođenja novog obreda mise. Tu temu obrađuje poglavar našega Distrikta, p. Frey, u svom redovnom, ovogodišnjem posjetu u mjesecu studenome. Naš poglavar ovaj put posjećuje sva četiri grada u kojima djeluje naše Bratstvo, uključujući i Slavonski Brod.

Potkraj studenoga održava se na Kaptolu u sklopu Teološkog četvrtka tribina o temi „Tradicija i tradicionalizam u Crkvi“, koja izaziva veliki interes i rekordnu posjećenost. Izlagači o temi su dva isusovca koji ne predstavljaju ništa više od uobičajenih plitkih, ideološki zadojenih fraza kakvima se modernisti služe već pola stoljeća da bi obmanjivali vjerne katolike. Naš svećenik i vjernici uključuju se vrlo živo u raspravu da bi razotkrili ove podvale te ovaj hrabri nastup ostavlja dojam na sve one znatiželjne posjetitelje koji sa simpatijama gledaju na Tradiciju Crkve.

Početkom 2020. pronalazimo prostor za kapelu i za svoju treću po brojnosti zajednicu, u Rijeci. Nakon pripremnih radova, svečano otvaranje i blagoslov kapele posvećene Bezgrješnome Srcu Marijinu upriličujemo 8. veljače. Tako ostvarujemo plan da u tri glavna hrvatska središta u kojima djelujemo dobijemo trajni bogoslužni prostor, što predstavlja veliko unapređenje našeg apostolata.

Za blagdan Svijećnice kleričko odijelo prima jedan hrvatski bogoslov u našoj Bogosloviji u Zaitzkofenu gdje će ostati još godinu dana. Početkom ožujka uspijevamo održati duhovnu obnovu – dobro posjećenu kao i prošlih godina – posljednji vikend tik pred početak turbulentnih zbivanja koja će uslijediti povezano s uvođenjem mjera za sprečavanje korona virusa. Patera Tilošanca zadesit će da mora putovati natrag iz Austrije u Hrvatsku 13. ožujka, baš na dan kada stupaju na snagu sveopće rigorozne restrikcije. Tako će on na slovensko-hrvatskoj granici provesti ukupno sedamnaest sati do dobivanja službenog rješenja o karanteni!

Državne vlasti ubrzo donose odredbe o ograničenju javnih okupljanja, što uključuje i vjerske aktivnosti. Silom prilika primorani smo otkazati daljnje termine javnih sv. Misa, ali činimo sve što je moguće da bismo vjernicima omogućili pristup sakramentima. Tako su kroz to razdoblje strogog ‘lockdowna’ naše kapele u Zagrebu, odnosno Splitu, otvorene kroz cijelo prije- ili poslijepodne da bi se vjernici mogli doći pomoliti i pristupiti sakramentima ispovijedi i(li) pričesti. Svete Mise služe se zbog potrebne predostrožnosti za uži krug vjernika najprije u našoj kućnoj kapeli u Dugom Selu, a potom i u Zagrebu. Sve to dovodi do dosad nedoživljenih, uzbudljivih pustolovnih situacija u kojima se dosjetljivo pronalaze načini kako izbjeći kontrolne točke i pribaviti propusnice. Na taj način uspijeva našemu svećeniku (odsad ponovno jedinome u Hrvatskoj) poći za rukom da uoči Uskrsa dođe do Splita i potom se vrati u Zagreb tako da se, unatoč strogim zabranama u tajnosti održavaju svi obredi Velikoga tjedna te služe sv. Mise za veći broj vjernika.

Povećanje broja vjernika i prostorno situiranje kapelā

Početkom svibnja ublažavaju se restrikcije te se javne aktivnosti u našim kapelama mogu nastaviti. Pritom se, kao prirodna reakcija na postupke službenih crkvenih struktura, uočava znatan porast vjernika koji pohađaju naše kapele, poglavito u Zagrebu. Osim nedavnog potpunog obustavljanja vjerskih aktivnosti (uključujući i one koje se moglo bez ikakvih poteškoća nastaviti), posebnu smetnju izaziva nametanje obveznog primanja pričesti na ruku, što nemali broj vjernika privlači tradicionalnom obredu. Neki će od njih to utočište za svoj kršćanski život pronaći samo kao privremeno rješenje, dok će mnogi doista prigrliti Tradiciju i postati naši vjernici. U ovome razdoblju nastojimo omogućiti dodatne termine sv. Misa kako bi se što je više moguće udovoljilo brojčanim ograničenjima sudionika na javnim okupljanjima.

Konac ljeta i početak jeseni 2020. obilježen je značajnim promjenama u pogledu prostora dviju naših najvećih kapela. Prethodne je godine u Splitu završena dražba za prodaju cijelog podrumskog kompleksa u kojemu se nalazio prostor naše kapele. Tako smo najprije bili uvjetovani da moramo preseliti u drugi prostor sličnih dimenzija unutar istog kompleksa. Započeti su pregovori oko kupoprodaje tog prostora s novim vlasnikom i ubrzo je postignut relativno povoljan dogovor te smo u kolovozu iste godine mogli potpisati definitivni kupoprodajni ugovor kojim je naše Svećeničko bratstvo postalo vlasnikom prvog bogoslužnog prostora u Hrvatskoj! Financijsku podlogu za taj pothvat omogućila nam je velikodušna pomoć jednoga dobročinitelja iz inozemstva koji nam je za kupnju prostora ponudio dugoročni zajam pod povoljnim uvjetima. Cijeli taj značajni događaj možemo prikladno obilježiti proslavom blagdana sv. Pija X., prve nedjelje u rujnu.

Slično tome, krenulo se u traženje novog, većeg prostora u Zagrebu koji bi odgovarao potrebama sada već značajno narasle zajednice, gdje se broj vjernika usred korona krize udvostručio i dosegao brojku od stotinjak duša. Tako uspijevamo pronaći jednu veću halu u gradskoj četvrti Remetinec (adresa: Luje Naletilića 23) koju ćemo uz velikodušni angažman naših vjernika uspjeti urediti za našu novu kapelu. Završetak djelovanja u našoj staroj kapeli poklopit će se s posjetom našeg mladomisnika, p. Markusa Buchmaiera iz Austrije, koji će u njoj krajem rujna odslužiti posljednju sv. Misu, a posjetit će još i našu kapelu u Rijeci te vjernicima podijeliti mladomisnički blagoslov. Ovom prilikom donosimo i nove klupe iz bivše kapele u Salzburgu gdje naš mladomisnik djeluje, a koje će idealno poslužiti za našu novu kapelu, dok ćemo stare klupe iz Zagreba prenijeti u Rijeku. Svečano otvorenje nove kapele slavimo 4. listopada 2020. uz veliku posjećenost. Ovaj će se potez pokazati značajnim iskorakom za daljnji napredak našeg apostolata jer će se dobiti veći, reprezentativniji prostor koji će moći privući više duša i tako, nadamo se, ponuditi trajnije rješenje do zadobivanja ili izgradnje pravog Božjega hrama u našemu glavnome gradu.

Poglavar našega Distrikta, p. Frey, posjećuje nas i ove godine oko blagdana Svih svetih te služi sv. Mise i drži propovijedi u našim kapelama. Tom prilikom imamo primanje prve vjernice u naš Treći red i to upravo na 50. obljetnicu osnutka našega Bratstva, na sam blagdan Svih svetih.

Kako se godina približava kraju, pojačavaju se restrikcije javnih okupljanja koje nas navode na oprez te uz Božju pomoć uspijevamo proći kroz to razdoblje bez ozbiljnijih neugodnosti. Ovaj Božić proći će, kao i Uskrs, obilježen novim ograničenjem putovanja, koje ipak neće spriječiti da se u našim kapelama održe sv. Mise. Ove će neugodnosti minuti, nažalost, tek nakon snažnog potresa koji će izazvati tešku materijalnu štetu na pogođenim područjima.

Kroz cijelo ovo vrijeme naši se svećenici, koji putuju na području zemalja našega Distrikta, snalaze kako bi mogli uspješno obavljati svoju službu unatoč nametnutnim restrikcijama. Usred svih ovih prilika i spletom različitih okolnosti, krajem ove godine završit će, barem do daljnjega, angažman brata Simonasa u pomoći našem apostolatu.

Selidbe, posjet trećeg biskupa i novi svećenik

Početkom 2021. godine, uslijed pogoršanog zdravstvenog stanja naše drage dobročiniteljice koja nam je sve dosad omogućila smještaj u svojoj kući u Dugom Selu, morat će se potražiti novi smještaj za našega svećenika u Zagrebu. Za to odmah velikodušno izlazi ususret jedna obitelj koja će privremeno za smještaj ponuditi svoj prazni stan u središtu grada.

Krajem prethodne i tijekom 2021. godine boravi u dužim intervalima u Hrvatskoj p. Rainer Becher, njemački svećenik našega Bratstva koji je prošlih nekoliko godina djelovao u Austriji te zbog otežanih putovanja i problema s vizom čeka na ostvarenje svog premještaja na Filipine. Tako on povremeno pomaže u našem apostolatu služeći sv. Mise u Rijeci i Splitu. To olakšava raspored za obrede Velikog tjedna koji se te godine po prvi put mogu održati u cijelosti u naše obje najveće kapele u Zagrebu i Splitu (u Zagrebu po prvi put s pjevanom Mukom na Cvjetnicu). Kao i većina vjernika kroz ovu godinu, p. Tilošanec oboljet će odmah u uskrsnom tjednu od korone s upalom pluća, no uz Božju pomoć uspjet će se brzo oporaviti. U tu svrhu vjernici pokreću molitveni lanac sv. Krunice koji će se kasnije razviti u inicijativu žive krunice.

Posredstvom jednom našeg vjernika, p. Tilošanec dogovara gostovanje na veoma posjećenom Podcastu Velebit, što omogućava da glas o Tradiciji dobije širi prostor među konzervativno orijentiranom publikom. U emisiji od sat i pol pater pojašnjava glavne teme povezane s krizom u Crkvi i postkoncilskim promjenama. Voditelj pritom pokazuje vidno zanimanje za teme tako da će uslijediti i drugo gostovanja u ljeto, povodom objave motuproprija Traditionis custodes te početkom sljedeće godine, gdje će pater dati detaljniji osvrt na konkretne crkvene i društvene prilike.

Iste godine pohodio nas je i treći biskup našega Bratstva, msgr. Alfonso de Galarreta, da bi našim kandidatima podijelio sakrament Potvrde. Velika svečanost održana je u našoj kapeli 16. svibnja s trojnom Misom, a sedam darova Duha Svetoga po biskupovim rukama primilo je jedanaestoro naših krizmanika. Uz svečanost primanja svete Potvrde nadovezuje se i prva Pričest s dosad najvećim brojevima prvopričesnika. Euharistijskog Isusa po prvi je put u svoja srca primilo po četvero djece u Zagrebu i Splitu te jedno u Rijeci.

Početak nove pastoralne godine donosi nam veliku novost za naš hrvatski apostolat – po odluci naših poglavara dobivamo novog svećenika koji će biti trajno aktivan kao pomoć u našim kapelama. To je mladi poljski svećenik p. Sebastian Koliński, zaređen prethodnog ljeta u našoj Bogosloviji u Zaitzkofenu. Godinu prije toga p. Koliński obavljao je svećeničku službu u Švicarskoj, a od kolovoza 2021. imenovan je u priorat u Beču odakle će dolaziti za ispomoć u Hrvatsku dvije nedjelje u mjesecu. Ovaj veliki radosni događaj poklapa se s pronalaskom nove kuće koja će služiti za smještaj našim svećenicima. Zalaganjem naših vjernika uzima se u najam prikladna kuća na području Svete Nedelje tako da će se sredinom rujna posložiti prvi nastup našeg novog svećenika u zagrebačkoj kapeli s malom svečanošću useljenja u kuću. Pater Koliński pristupit će ozbiljno i savjesno svojoj novoj službi te će ubrzo svladati hrvatski jezik i zavoljeti naše podneblje.

Misijske postaje u Osijeku i Dubrovniku

Nova pastoralna godina donosi nam realizaciju projekta koji je ponovno pokrenut po inicijativi naših vjernika. Kako su okolnosti za pastoralno djelovanje u Slavonskom Brodu s vremenom postale nepovoljne, odlučili smo prošle godine do daljnjega obustaviti naša javna bogoslužja u tom gradu. Ali u ljeto 2021. stvorio se interes vjernika da bismo započeli naše djelovanje u Osijeku gdje su se uvjeti za razvoj apostolata činili povoljnijima. Dolaskom p. Kolińskog stvorile su se dodatne mogućnosti tako da je ideja prihvaćena te je početkom listopada iste godine u našem najvećem slavonskom gradu odslužena prva sv. Misa kojoj je prisustvovalo 20-ak vjernika. Utvrđen je plan da bi se sv. Mise nastavile služiti na mjesečnoj bazi, koliko mogućnosti to budu dopuštale, što se dosad uglavnom moglo ostvariti.

U isto vrijeme započinjemo s planom redovite pouke u vjeri za puk. Tako se jednom mjesečno u našim kapelama nakon sv. Mise održavaju kratke kateheze u kojima se po redu obrađuje materija iz Katekizma sv. Pija X.

Godina 2021. bit će obilježena rastom napetosti usred trenutnih društvenih previranja, poglavito uvođenjem cijepljenja kao spornog medicinskog, a onda i moralnog pitanja. Naše Svećeničko bratstvo u tome nastoji pružiti pravilno usmjerenje u svjetlu katoličkih moralnih načela po kojima valja prosuditi ove višeslojne fenomene s kojima se dosad u toj formi nismo mogli susresti. O toj temi objavljuju se relevantni tekstovi, a o tome progovara i p. Frey prigodom svog ovogodišnjeg posjeta sredinom studenoga.

Sveopća ograničenja međunarodnih putovanja onemogućavaju daljnji rad naše bogoslovije u Australiji tako da će je naš Generalni poglavar biti primoran raspustiti. Ipak, taj splet okolnosti omogućava da prijeđe u Zaitzkofen jedan bogoslov hrvatskih korijena, s čijom je obitelji p. Tilošanec već otprije povezan.

U studenome se održava i naša ovogodišnja duhovna obnova, ovom prilikom po prvi put u našoj domovini. Za tu svrhu unajmljen je prikladni hostel u Lici, a posjećenost je i ove godine bila brojčano slična kao prijašnjih godina s 20-ak sudionika. U skladu s liturgijskim vremenom, naša oba svećenika propovijedaju o posljednjim stvarima. Mirni ugođaj krajolika doprinosi uvjetima potrebnima za sabranost. Svete mise služe se prva dva dana na prijenosnom oltaru u za to uređenoj prostoriji, a za nedjelju uspijevamo dobiti i crkvu, što svakako podiže cjelokupno ozračje.

Naš p. Sebastian ubrzo nakon početka svoga djelovanja u Hrvatskoj zainteresirao se za proširenje našeg apostolata u južnim krajevima. Tako smo s njegovim posebnim angažmanom odlučili udovoljiti i pozivu male skupine vjernika na samom jugu naše domovine. Upravo na nedjelju nakon blagdana sv. Vlaha, 6. veljače 2022., održana je u Dubrovniku prva sv. Misa u sklopu našeg javnog djelovanja u Hrvatskoj. I u ovom našem povijesnom gradu nastavit će se služiti sv. Mise u pravilu na mjesečnoj bazi.

Nakon što se prošlo izdanje ubrzo rasprodalo, oko Uskrsa tiskamo novo izdanje maloga misala u mekom i tvrdom uvezu. Ova je godina označila i veliki napredak našeg apostolata na razini Distrikta jer smo službeno ušli u posjed velebne povijesne Minoritenkirche u Beču. Tako smo iz stare bečke kapele mogli dobiti vrijedne klupe koje smo u srpnju uz nesebično zalaganje naših vjernika mogli prenijeti u našu kapelu u Zagrebu. Istovremeno smo izveli rošadu starih klupa u splitsku kapelu, a dvije klupe viška iz Splita prevezli smo u Rijeku.

I u zajednici vjernika u Sloveniji za koju skrbi vlč. Podržaj, u okolici Ljubljane, događa se značajan porast vjernika. Tako se najprije oko Božića 2020. otvara veća kapela, koja će s vremenom, ipak, postati premala za stotinjak duša koje pohađaju nedjeljnu sv. Misu. Stoga se u ljeto ove godine uređuje nova, prostorno veća kapela u kojoj će se za blagdan Srca Isusova održati podjela sakramenta sv. Potvrde. Msgr. Fellay će kao prvi biskup Bratstva pohoditi nama susjednu zemlju i podijeliti darove Duha Svetoga dvadeset šestoro krizmanika.

Početak tekuće pastoralne godine donosi nam radosne vijesti u pogledu naših svećeničkih zvanja. U Bogosloviju u Zaitzkofenu ulaze čak trojica Hrvata, a još jedan mladić započinje godinu predbogoslovije u Jaidhofu.

Ova je godina bila posebno plodonosna u sakramentalnom pogledu. U našoj kapeli u Zagrebu preporođenje na novi, božanski život po sakramentu krsta primilo je sedmero djece, a u dosadašnjem tijeku našeg apostolata ukupno sedamnaest. U Splitu smo dosad imali ukupno sedam krštenja, a u Rijeci dva. Sakrament sv. Potvrde na području našega djelovanja u Hrvatskoj primila je ukupno 21 duša. Vjenčano je dosad: četiri para u zagrebačkoj kapeli, jedan na području riječke kapele te smo jedno hrvatsko vjenčanje imali u Austriji. Sprovoda je bilo sveukupno tri: po jedan na području osječke misije, zatim u Zagrebu i u Splitu.

Početkom 2023. godine dočekat će nas promjena na službi poglavara distrikta, koju će od dosadašnjeg poglavara p. Freya preuzeti p. Johannes Regele. Molimo za njega mudrost i snagu da bi mogao po Božjoj volji i na spasenje duša upravljati velikim područjem djelovanja našega Bratstva u Distriktu, koji obuhvaća i našu Hrvatsku!

Na svim postignućima i primljenim milostima u cijelom desetljeću rada oko obnove katoličke vjere u našoj domovini želimo, časteći ujedno Bezgrješnu Djevicu Mariju kao posrednicu svih milosti, od srca zahvaliti svemogućemu i dobrome Gospodinu kojemu jedinome pripada svaka čast i slava:

Soli Deo honor et gloria!