Povijest

Od svojih skromnih početaka, FSSPX je eksponencijalno rastao i danas naviješta tradicionalnu katoličku vjeru i njezina savršena i drevna učenja diljem svijeta.

Utemeljitelj

Nadbiskup Marcel Lefebvre osnovao je 1. studenoga 1970. godine Bratstvo svetog Pija X. na zahtjev nekoliko mladića koji su željeli tradicionalnu svećeničku formaciju. Jedanaest sjemeništaraca započelo je studij pod nadbiskupovim vodstvom u novom sjemeništu u Ecôneu u Švicarskoj. Mjesni biskup Fribourga bio je uvjeren da će novo sjemenište donijeti veliku korist Katoličkoj Crkvi, pa ga je ubrzo i službeno odobrio. Nadbiskup Lefebvre tada je imao 65 godina. Prije toga služio je Katoličkoj Crkvi kao apostolski delegat za francusko govorno područje Afrike, nadbiskup Dakara i vrhovni poglavar Misionarskog reda Spiritanaca.

Svrhu novog svećeničkog bratstva slabo su razumjeli čak i uglednici u Rimu. Mnogi su smatrali da se stari nadbiskup okrenuo protiv pape jer je u svom sjemeništu dopustio samo stari latinski obred svete mise. Nadbiskup Lefebvre, s druge strane, inzistirao je na tome da poštuje Svetog Oca i da on samo nastavlja katoličku tradiciju bez prekida. Volio je tridentski obred svete mise, jer je iz vlastitog iskustva znao koliko je koristan, čak presudan, u formaciji svetih svećenika. U konačnici, tridentska misa nikada nije ukinuta. Nadbiskup je inzistirao na tome da će nastaviti bez kompromisa poučavati ono što mu je kao sjemeništarcu dano i što je Crkva uvijek naučavala kroz stoljeća.

Opozicija

Ostali suvremeni trendovi kojima se nadbiskup protivio su ekumenizam, koji sve vjere tretira kao ravnopravne, te kolegijalnost, koja uči da Crkva treba djelovati u skladu s demokratskim procesima i biskupskim konferencijama, koje ograničavaju moć Pape kao jedinog poglavara sveopće Crkve te samostalnost svakog pojedinog biskupa u vlastitoj biskupiji. Čvrsto stajalište nadbiskupa Lefebvrea o ovim pitanjima nije se svidjelo nekima u Rimu koji su željeli modernizaciju i liberalizaciju Crkve.

Stoga su dva apostolska vizitatora službeno posjetila sjemenište u Ecôneu 1974. godine. Bili su impresionirani visokim akademskim standardima i dubokom pobožnošću sjemeništaraca. Jedina im je zamjerka bila što nigdje nisu vidjeli novi obred mise. Ipak, Papi su podnijeli pozitivno izvješće.

Ukinuće

Unatoč toj povoljnoj ocjeni, nadbiskup Lefebvre ubrzo je pozvan u Rim, gdje su ga ispitivala tri kardinala. Nekoliko tjedana kasnije, 6. svibnja 1975., novi biskup Fribourga iznenada je raspustio FSSPX. Šokirani nadbiskup Lefebvre izdao je službeni zahtjev tražeći razloge ove drastične akcije. Nisu mu odgovorili ni Fribourg ni Rim. Osim toga, 1976. nadbiskup je suspendiran ab ordinum collatione od ređenja đakona i svećenika, a kasnije a divinis od svih svećeničkih dužnosti, uključujući Sv.Misu.

Zbunjen ovim iznenadnim prekidom i neobjašnjivom šutnjom vlasti u Rimu, nadbiskup je odlučio nastaviti obavljati svoje dužnosti rektora sjemeništa u Ecôneu. U konačnici, kanonsko pravo propisuje da takav prekid ili suspenzija ne stupaju na snagu dok se službena žalba ne riješi, ili barem ne dobije odgovor. Tog je ljeta kao i obično podijelio sakrament misnog ređenja. U znak dobre volje poveo je svoje sjemeništarce na hodočašće u Rim.

Biskupska posvećenja

FSSPX je brzo rastao. Otvorena su nova sjemeništa u Njemačkoj, Americi, Argentini i Australiji. Svećenicima Bratstva pridružila su se braća, sestre, redovnici i trećoredci laici. Do 1987. Bratstvo sv. Pija X. proširilo je svoj apostolat na sve kontinente svijeta. Sve je više katolika tražilo katoličku tradiciju i dolazilo u velikom broju.

Nakon opetovanih, ali na kraju neuspješnih pregovora s Rimom, nadbiskup Lefebvre odlučio je 1988. posvetiti četiri nova biskupa koji će služiti FSSPX-u i njegovim vjernicima za nastavak apostolata i širenje sakramenata u skladu s crkvenom tradicijom. Papa Ivan Pavao II. nakon ređenja proglasio je da su nadbiskup Lefebvre i četiri nova biskupa automatski ekskomunicirani. To je nadbiskupa jako ražalostilo, ali je bio čvrsto uvjeren da ne može drugačije jer je dužan brinuti se za očuvanje FSSPX-a i njegova međunarodnog apostolata. Nadbiskup Lefebvre umro je samo tri godine kasnije, 25. ožujka 1991. godine.

Danas

FSSPX je nastavio svoj apostolat unatoč smrti svog utemeljitelja. Godine 1994. biskup Bernard Fellay izabran je za generalnog poglavara Bratstva svetog Pija X. U jubilarnoj 2000. godini poveo je sve svoje svećenike, redovnike i sjemeništarce na hodočašće u Rim u nadi da će izraziti svoju ljubav i poštovanje prema sv. ocu, za kojega Bratstvo redovito moli i priznaje ga Kristovim namjesnikom na zemlji. Papa Benedikt XVI kasnije, u motu propriju iz 2007. pod nazivom Summorum Pontificum, odlučio je olakšati pristup tradicionalnoj rimskoj Misi, a 2009. ukinuo je “ekskomunikacije” izdane protiv četiri biskupa FSSPX.

Danas Bratstvo sv. Pija X. broji više od 700 svećenika i više od pola milijuna vjernika iz cijeloga svijeta i hrabro nastavlja svoje apostolsko djelovanje.