Poziv na svećenička i đakonska ređenja 24. lipnja 2023. u Zaitzkofenu

Dragi vjernici, dvije me stvari potiču da vas i ove godine na poseban način pozovem na đakonsko i svećeničko ređenje. Prvo, prošle ste godine iznimno pozitivno odgovorili na poziv i došli u velikom broju na ovo slavlje. S druge strane, vjernici Njemačkog distrikta su tijekom ovogodišnjeg prikupljanja korizmene milostinje vrlo velikodušno donirali za projekt nove zgrade, u čemu nedvojbeno i lijepo dolazi do izražaja njihova velika ljubav prema Bratstvu, bogosloviji i svećeništvu, za što još jednom od sveg srca želim zahvaliti svim dobročiniteljima.

Svećenička ređenja su, brojčano gledano, najvažniji događaj za Bratstvo u njemačkom govornom području. Nijedno drugo svećeničko ređenje u Bratstvu ne privlači toliko vjernika kao Zaitzkofen!

Što slavimo na taj dan? Slavimo svećeništvo Isusa Krista i taj vrhunac za bogosloviju treba biti dan na čast Bogu s najuzvišenijim bogoslužjem u cijeloj crkvenoj godini. Ta svečanost izraz je naše zahvalnosti dobrom Gospodinu za dar svećeništva i naravno našem utemeljitelju, nadbiskupu Marcelu Lefebvreu, bez kojega Bratstva ne bi bilo, a tradicionalni obred možda bi i potpuno nestao.

Osim toga, ovo bi slavlje trebalo biti okrepa za sve nas: većina vas nalazite se na radnome mjestu kao praktični katolici sami sa svojom vjerom, možda se čak morate svakodnevno boriti s ozloglašavanjima i nerazumijevanjem. Zato je ovakav događaj melem za dušu, poticaj da s novom snagom vjerno živimo katoličku vjeru, u živoj svijesti da nismo sami.

Mnogi vjernici svakodnevno mole za zvanja i za posvećenje svećenika, a ako na dan ređenja prime mladomisnički blagoslov i smiju poljubiti ruke mladomisnicima, nije li to divna nagrada?

Koliko će kandidata biti zaređeno? Imamo po dva kandidata za svećeničko i đakonsko ređenje, uz poljskog đakona za svećenika će biti zaređen ukrajinski kandidat, a đakonsko ređenje primit će Rus i Austrijanac. Providnost je odredila da dok još vladaju strahote rata između Ukrajine i Rusije, Rus i Ukrajinac zajedno stoje pred oltarom dokazujući univerzalnost katoličke vjere koja jedina ima snagu da stvori jedinstvo i mir. Krist je kralj nad svakom dušom koju je otkupio svojom krvlju, ali i nad svim narodima, kao što papa Pio XI. piše u svojoj enciklici Quas primas: „Stoga je apsolutna istina: cijeli ljudski rod podložan je suverenoj vlasti Isusa Krista.“

Možda ćete se pitati zašto želimo proširiti bogosloviju kad je tako malo kandidata za ređenje. Planirano proširenje ne bi smjelo prikriti činjenicu da smo još uvijek u slabim godinama po broju svećeničkih i đakonskih ređenja: bogoslova od 4. do 6. godine je ukupno osam, dok se od 1. do 3. godine za svećeništvo priprema 34 kandidata! Za koju godinu, ako Bog da, predstavljanje kandidata u glasniku zauzimat će koju stranicu više.

Od srca vas sve pozivam, dragi vjernici, da nam se pridružite u molitvi i zajedno s nama proslavite ovu prigodu. Dođite u što većem broju i zajedno s kandidatima za ređenje proslavite njihov najvažniji i najljepši dan, na veću slavu Božju i spasenje duša.

Zaitzkofen, na blagdan sv. Pija V. 2023.

p. Pascal Schreiber, rektor

Ako netko nije u mogućnosti doći, ponovno ćemo omogućiti prijenos uživo, uz popratni komentar jednog svećenika iz bogoslovije.

Poveznica za prijenos bogoslužja iz Bogoslovije

Izravna poveznica na prijenos svećeničkih ređenja

P. S. Ova svećenička ređenja posebno su važna i za nas budući da će jedan od mladomisnika, abbé Michał Frej, za svoju prvu svećeničku službu biti raspoređen u Austrijski distrikt te će djelovati u Hrvatskoj. Želite li sudjelovati na svećeničkom ređenju našeg budućeg mladomisnika, za organizacijske pojedinosti možete se obratiti na našu e-mail adresu.

Program

Petak, 23. lipnja, Uočnica blagdana Rođenja sv. Ivana Krstitelja

17:00 sv. Misa

18:00 Prva Večernja (od blagdana) nakon koje slijedi svečana obnova ustoličenja Presvetoga Srca Isusova

Subota, 24. lipnja, blagdan rođenja sv. Ivana Krstitelja

8.45 Početak procesije

9.00 Pontifikalna Misa msgr. Alfonsa de Galarrete u parku iza dvorca s đakonskim i svećeničkim ređenjem

Zatim podjela mladomisničkog blagoslova u parku iza dvorca

16.30 Pontifikalna večernja s euharistijskim klanjanjem

Nedjelja, 25. lipnja, IV. nedjelja nakon Duhova

8.00 Mlada Misa p. Michała Freja u parku iza dvorca

8.00 Mlada Misa p. Vasilija Pylypetsa u kapeli Bezgrješnoga Začeća (bizantski obred)

10.00 Srebrni jubilej p. Pascala Schreibera u parku iza dvorca

17:00 Večernja s euharistijskim klanjanjem

Predstavljanje kandidata

Za Svećeničko bratstvo sv. Pija X.:

Michał Frej rođen je 25. travnja 1992. u Lipnu u Poljskoj kao prvo od troje djece. Kao ministrant u svojoj župi prvi je put pomislio da postane svećenik. Nakon prvih trinaest godina koje je proveo u svom selu, pošao je u gimnaziju u Toruń. Nakon šest godina u internatu i srednjoj školi, preselio se u veći grad kako bi nastavio školovanje. U Varšavi je završio matematiku. Tijekom prve godine magisterskog studija upoznao je po Božjoj providnosti tradiciju Crkve zahvaljujući predavanjima svećenika Bratstva na internetu. Isprva je mislio postati dominikanac te je stoga nekoliko puta posjetio malu zajednicu u Belgiji, koja je s Bratstvom u prijateljskim odnosima. U veljači 2017. u prioratu u Varšavi započeo je razdoblje pripreme za svoje buduće zvanje u duhovnom okruženju, uza svoj tadašnji studij i rad. U ljeto 2017. odlučio je ući u Bogosloviju u Zaitzkofenu, gdje je od jeseni iste godine proveo sljedećih šest godina. Svoju mladu Misu proslavit će 15. srpnja u crkvi Škole Svećeničkoga bratstva u Józefówu kraj Varšave.

Za svoju posljednju pripravu za svećeničko ređenje preporučuje se u vaše molitve.

Za Bratstvo sv. Jozafata:

Vasyl Pylypets rođen je 18. listopada 1998. kao drugo od dvoje djece u katoličkoj obitelji u gradiću Ivano-Frankowe blizu Lavova u Galiciji. Odmalena je pohađao bogoslužje i vjeronauk, aktivno sudjelovao u životu župe i bio jedan od ministranata. Nakon završene srednje škole 2014. godine ulazi u Bogosloviju Bezgrešnoga Srca Gospe Fatimske Bratstva sv. Jozafata. Za subđakona je bio zaređen 1. srpnja 2022. u Zaitzkofenu, a za đakona 2. srpnja 2022. godine.