Premještaji svećenika – kako i zašto

Svake godine se u distriktima Svećeničkog bratstva sv. Pija X. vrše premještaji svećenika, časne braće i oblata. Ove odluke spadaju među najteže koje poglavari distrikta moraju donositi. Što stoji iza njih?

U pozadini je sasvim prirodno objašnjenje – barem što se tiče premještaja unutar distrikata; iako tome prethodi dugo razmišljanje i intenzivna molitva. Za sve koje to zahvaća to najčešće podrazumijeva selidbu i novi početak, ali i oproštaj. Nerijetko teško pada vjernicima kada im dobro poznati pater dobije novo poslanje i promijeni mjesto. „To pokazuje da je vjernicima taj pater prirastao srcu i da je odradio dobar posao. A naravno da kod naših odluka uvijek uzimamo u obzir želje, a napose dobro vjernika. Ali postoji cijeli niz faktora koji igraju ulogu. To čini planiranje dosta složenim“, kaže p. Stefan Pfluger koji je od 2019. poglavar Njemačkog distrikta. Tu značaj ima, primjerice, to da se pateri razvijaju, skupljaju nova iskustva te na taj način mogu rasti. Osobito se mlade svećenike češće premješta tako da mogu upoznati različite vidike svećeničkog rada: priorat, škola, mladi, starije osobe, obitelji, duhovne vježbe, više pastorala ili administrativnog rada, grad, ruralno područje i još toliko toga – toliko raznolike stvari, kao što je i sam svećenički apostolat u svakodnevici. Tako se patri susreću sa širokim spektrom vjernika i mogu učiti, izgrađivati se u jakosti i raditi na sebi. To je uvijek bilo pravilo u biskupijama. Kako bi poglavar pomogao svećenicima u njihovom razvoju, dat će im sve veću odgovornost.

U središtu dužnosti poglavara distrikta nalazi se briga o svećeništvu i duhovnom životu patera u svom distriktu. Poglavar mora pomoći svećeniku da pronađe vremena za molitvu i studij te da ga pastoral ne iscrpi.

On uz to ima odgovornost za fizičko i psihičko zdravlje svojih svećenika. Zato mora smanjiti razinu odgovornosti i radno opterećenje tamo gdje svećenik postaje stariji i time slabiji, bude preopterećen ili mu prijeti da se razboli. Tu je premještaj ponekad potreban. „Pogotovo se često podcjenjuje teško opterećenje kojemu su klerici izloženi. Oni moraju preuzeti mnoštvo zadaća koje su često izvan njihovog vlastitog područja djelovanja: studirali su teologiju, obučeni su za dušobrižništvo svojih vjernika. Ali u svakodnevici puno putuju kako bi brinuli o daleko udaljenim kapelama, moraju održavati i obnavljati crkve, ponekad čak planirati i graditi ih, brinu o financijama i dobrima priorata, upravljaju osobljem, brinu o ljudima koji im uz duhovna pitanja dolaze također sa svakodnevnim i psihičkim problemima“, dodaje p. Stefan Pfluger o raznovrsnim zadaćama s kojima se svećenici susreću.

Uz to nije neuobičajeno da pateri tijekom svoga života moraju naučiti nekoliko jezika i da budu u službi u različitim zemljama i kulturama. Mnogi se razviju upravo u toj promjeni i raznolikosti, drugi žele veći naglasak na molitvu i kontemplaciju. Na to poglavar distrikta mora paziti isto kao i na uravnoteženo sastavljanje priorata. Treba pronaći odgovarajuću ravnotežu te izbalansirati zahtjeve apostolata i zajedničkog života, a pritom život u zajednici i statuti apostolatu daju formu. To je utemeljitelju Svećeničkog bratstva sv. Pija X. uvijek bilo izuzetno važno.

„Apostolat Svećeničkoga bratstva se već više od 50 godina uspješno razvija. Broj vjernika stalno raste“, zaključio je p. Stefan Pfluger. Pogotovo od korone je broj onih koji su svoj duhovni dom pronašli kod Svećeničkoga bratstva masovno narastao. Sav taj povećani broj ispovijedi, duhovnih razgovora, dodatnih sv. Misa itd., ulazi pod velike aktualne – istovremeno veoma pozitivne – izazove kod odluka o službama.

Poglavar distrikta može postaviti samo svećenike koji su mu povjereni. O raspodjeli svećenika po distriktima i bogoslovijama odlučuje generalna kuća. Stoga se ponekad dogodi da se pojedine svećenike imenuje za službu u bogosloviji ili nekoj drugoj zemlji.

Po primjeru drugih svećeničkih zajednica ili redova također se zna da su prva četiri, pet, šest desetljeća puna premještaja. U svakom slučaju, poglavari odvaguju različite potrebe i zahtjeve i drže cijelu stvar u vidu.

Izvor: fsspx.de