Svetište Gospe od Sheshana u Kini

Svetište posvećeno Gospi od Sheshana, jedino marijansko hodočasničko mjesto u Kini, nalazi se u okrugu Song Jiang, oko velike metropole Šangaja, a posvećeno je Gospi Pomoćnici kršćana.

Povijest

Godine 1863. poglavar isusovačke zajednice u Šangaju kupio je južnu stranu planine Sheshan sa šumom bambusa kako bi ondje sagradio odmorište za oce isusovce. Tada su također započeli radovi na izgradnji kapele.

Dana 1. ožujka 1868. msgr. Adrien Languillat, biskup Šangaja, posvetio je kapelu i blagoslovio sliku Gospe Pomoćnice kršćana. Svake godine 24. svibnja, za blagdan Gospe Pomoćnice kršćana (Auxilium Christianorum), dolazilo je sve više vjernika.

Tijekom napada pobunjenika vojske Tai Ping, p. Gu Zhen Sheng, poglavar isusovačke zajednice u Šangaju, popeo se na planinu Sheshan moleći se Djevici: „Ako biskupija bude pošteđena prijetećeg napada, izgradit ćemo baziliku u znak zahvalnosti posebnoj Gospinoj zaštiti.” I biskupija je bila pošteđena uništenja.

U rujnu 1870. p. Gu objavio je izvještaj o ovoj Gospinoj pomoći i obećanju da će izgraditi novi hram u znak zahvalnosti. Vjernicima je pojasnio detalje događaja tražeći donacije za izgradnju bazilike.

Dana 24. svibnja 1871., na svetkovinu Gospe Pomoćnice kršćana, u prisutnosti više od 6000 vjernika, biskup Languillat položio je kamen temeljac nove crkve, zahvaljujući velikodušnim prilozima vjernika. 15. travnja 1873. posvetio je i svečano otvorio veliku baziliku na vrhu planine. Od tada je Gospa od Sheshana posebna zaštitnica Šangajske biskupije.

Na molbu biskupa Languillata papa Pio IX. 1874. godine udijelio je oprost svima onima koji tijekom mjeseca svibnja hodočaste u ovo svetište.

Daljnji razvoj bazilike

Kako je prostor postao premalen, građevinski radovi na novom zdanju provedeni su od 1921. do 1935. Novu crkvu projektirao je arhitekt Alphonse Frédéric De Moerloose, belgijski svećenik Kongregacije Bezgrešnoga Srca Marijina, a izgradio ju je arhitekt François-Xavier Diniz, otac isusovac portugalskoga podrijetla.

Sadašnja bazilika je neoromanička, prema tlocrtu latinskoga križa. Unutrašnjost s tri lađe, u blagoj sivoj boji, konvergira prema oltaru s pozlaćenim baldahinom i slikom Gospe s Djetetom. Prostora je za više od 3000 vjernika te se smatra prvom bazilikom u istočnoj Aziji.

Na polovici toga razdoblja, 1894. godine, katolici su sagradili crkvu Zhong Shan, posvećenu Mariji Posrednici, kao i tri kapele posvećene Djevici Mariji, svetom Josipu i Presvetom Srcu Isusovu. Na vratima crkve, prema kineskoj tradiciji, dva su natpisa: „Otpočini malo u maloj kapeli na pola puta do vrha i iskaži svoju sinovsku počast. Svetište je na vrhu planine. Popni se još malo i izmoli milosrđe Majke Božje.”

Nakon revolucije i povratka katoličkoj zajednici, bazilika je ponovno oživjela: svake godine u svibnju vjernici dolaze iz svih dijelova Kine da bi iskazali čast Djevici Mariji.

Monumentalni brončani kip Gospe od Sheshana dominira svetištem. Kip je okrunjen 1946. na zahtjev Svete Stolice.

Izvor: fsspx.news