Prvi posjet Generalnoga poglavara FSSPX-a Hrvatskoj

Prošle je nedjelje, 16. lipnja 2024., generalni poglavar Svećeničkoga bratstva sv. Pija X., p. Davide Pagliarani, po prvi put posjetio Hrvatsku. 

Prva postaja njegovog pohoda bila je naša najveća zajednica, u Zagrebu. Ondje je don Davide propovijedao na obje jutarnje Mise te odslužio glavnu sv. Misu u 10 h. Vjernicima je uputio poticajne riječi na temelju evanđeoskog odlomka IV. nedjelje nakon Duhova o potrebi našeg duhovnog sjedinjenja s Gospodinom da bi naše djelovanje za dobro Crkve donijelo prave plodove – gdje Gospodin traži naš trud i zalaganje, ali uvijek s vjerom i pouzdanjem u vodstvo Njegove milosti.

Nakon sv. Mise uslijedilo je prigodno druženje i zakuska u dvorištu kapele, gdje je naš Generalni poglavar imao priliku susresti se i upoznati s vjernicima koji su s radošću dočekali njegov posjet. Tom prilikom predan mu je i prigodan poklon kao uspomena na našu domovinu.

Navečer je uslijedila sv. Misa u Rijeci, gdje je don Davide mogao upoznati i drugu našu kapelu. I ovdje su vjernici prepoznali veliku milost i izrazili zahvalnost našem Generalnom poglavaru za njegov dolazak. Druženje je uslijedilo i kasnije, gdje su vjernici imali priliku porazgovarati o nekim aktualnim pitanjima.

Nakon velikodušnoga gostoprimstva naši su se svećenici u ponedjeljak zaputili prema Sloveniji da bi se susreli s našim svećenikom prijateljem, vlč. Podržajem, koji djeluje u kapeli u mjestu Verd blizu Ljubljane. Generalni poglavar ohrabrio je naše svećenike u njihovom daljnjem djelovanju i zahvalio im na velikodušnom angažmanu te obećao skori posjet našim zajednicama u Sloveniji, kao i onima u Hrvatskoj koje ovom prilikom nije uspio obići.

Ovaj je pohod poslužio našem Generalnom poglavaru da bi mogao iz prve ruke upoznati razvoj našega djelovanja u Hrvatskoj i Sloveniji te da se utvrde planovi o daljnjem razvoju apostolata koji nudi perspektive za budućnost. Preporučamo te nakane u molitve i nadamo se što skorijem ponovnom posjetu don Davidea našoj domovini!