Gospa iz Máriapócsa – ikona koja plače

Crkva Máriapócs, Mađarska, najpoznatije je i najposjećenije marijansko svetište u zemlji. Pripojena je samostanu otaca bazilijanaca sv. Jozafata, bizantskoga obreda. Svake godine ugosti 600.000 do 800.000 hodočasnika latinskoga ili bizantskoga obreda.

Povijest

Selo čije je prastaro ime bilo Pócs, postalo je poznato tek krajem 17. stoljeća. U to vrijeme Mađarska je još bila pod okupacijom osmanskih trupa, stanovništvo je umiralo od gladi i bolesti; kalvinizam, unesen iz Švicarske, širio se osobito na istoku zemlje.

Godine 1696. László Csigár dao je izraditi sliku Bogorodice u znak zahvalnosti za njegov čudesni bijeg iz turskoga zatvora, namijenjenu za malu crkvu lokalne grkokatoličke zajednice, a ikonu je izradio István Papp, župnikov brat.

Dana 4. studenoga 1696., za vrijeme Mise, ikona Djevice Marije počela je plakati. Taj bi plač trajao petnaest dana i s prekidima opet sve do 8. prosinca. Bio je popraćen mnogim čudima: obraćenjima muslimana, protestanata i ozdravljenjima.

Čuda su privlačila sve veći broj hodočasnika i pozornost vlasti. Austrijski vojni časnik pregledao je sliku. Egerski biskup, msgr.. György Fenessy, pokrenuo je ispitivanje. Nakon saslušanja 53 svjedoka – uključujući protestante – priznata je čudesna stvarnost činjenica.

Prijenos ikone

S obzirom na stanje pustoši kraljevstva, Leopold I., austrijski car i ugarski kralj, ovaj je događaj priznao kao providonosan. Zatim je zatražio prijenos čudotvorne ikone u Beč. Ipak, kopija je ostala.

Prijenos je bio trijumfalan, a Bečani su ikonu dočekali sa slavljem. Slika je pohranjena u katedrali – gdje se i sada nalazi. Vjernici su se neumorno molili Djevici da ih zaštiti od Osmanlija, djelomično odbijenih pobjedom kod Kahlenberga (1683.). Ubrzo je opasnost definitivno otklonjena pobjedom Eugena Savojskog na Senti – trenutno u Srbiji – što je bio jedan od najgorih poraza Osmanskoga Carstva ikada.

U regiji Máriapócs obraćenja su se umnožila, a grad je postao središte gorljivoga katolicizma za cijelu regiju. Ipak, stanovnicima je bilo žao što je njihova dragocjena slika premještena.

Nove suze

Međutim, njihova je pobožnost bila nagrađena. Dana 1. kolovoza 1715., kopija ostavljena na mjestu izvorne ikone počela je tijekom Mise plakati. Stotine ljudi mogle su tri dana vidjeti ovo novo čudo. Msgr. Gábor Antal Erdődy, biskup Egera, dao je provesti novo ispitivanje iz kojega se zaključilo da je događaj bio čudesne naravi te da je također bio popraćen čudima.

Treće suzenje dogodilo se 3. prosinca 1905., fenomen koji je trajao do kraja godine. Ovo ispitivanje imalo je samo mjesni značaj.

Crkve

Nakon drugoga suzenja malenost prve crkve uvjetovala je izgradnju nove. Nova crkva sagrađena je između 1731. i 1756. godine u baroknomu stilu. Kopija ikone je potom skinuta s ikonostasa i postavljena na sadašnje mjesto.

1. prosinca 2005. Máriapócs je proglašen nacionalnim svetištem, a Mađarska je stavljena pod zaštitu Gospe od Suza.

Izvor: fsspx.news