Novi bogoslovi – ponovno veliki broj zvanja u Zaitzkofenu

Već godinama raste broj novih bogoslova u bogoslovijama Svećeničkog bratstva sv. Pija X. I ove je godine više od deset kandidata u Zaitzkofenu započelo svoj put prema svećeništvu.

Akademska godina započela je za bogoslove od druge do šeste godine 17. rujna duhovnim vježbama. Nastava je započela u ponedjeljak, 25. rujna. Novi bogoslovi dolaze tri tjedna kasnije: kao službeni datum njihova ulaska utvrđen je 7. listopada 2023. Tog su se dana za večerom okupili svi bogoslovi. No, novi bogoslovi otišli su sljedeći dan u Jaidhof kako bi započeli svoj bogoslovski život u tišini i samoći jednotjednim ignacijanskim duhovnim vježbama. Nakon povratka upoznali su se sa svime potrebnim, iako su mnogi već proveli probni tjedan u bogosloviji, pa im nije sve bilo posve novo.

U bogosloviju je ušlo četrnaest novih bogoslova (tri Nijemca, sedam Poljaka te po jedan Hrvat, Slovak, Nizozemac i Čeh), kao i jedan njemački postulant za časnoga brata. Tako je ponovno prva godina vrlo jaka. Zbog stalnog porasta broja novih zvanja, bogoslovija je postala do kraja popunjenom. Stoga će neki od bogoslova prve godine u početku morati dijeliti sobu. Kako bi se stvorio prostor za buduća brojna nova zvanja, u tijeku je projekt proširenja. Postojećim zgradama planira se dogradnja još jednog stambenog dijela. Građevinska dozvola izdana je tek prije nekoliko tjedana.

Izvor: fsspx.at