SAD: Papa Franjo razrješuje dužnosti biskupa Stricklanda

U subotu, 11. studenoga, papa Franjo otpustio je msgr. Josepha Stricklanda, biskupa biskupije Tyler u Texasu, nakon istrage koju je proveo Dikasterij za biskupe te nakon što je, prema kardinalu Danielu DiNardu, nadbiskupu Galveston-Houstona, odbio dati ostavku.

Činjenice

Dikasterij je ranije ove godine proveo službenu istragu u biskupiji Tyler koja je završila u lipnju. Ovu apostolsku vizitaciju – da upotrijebimo kanonski izraz – vodili su biskupi Dennis Sullivan, biskup Camdena iz New Jerseya te biskup Gerald Kicanas, umirovljeni biskup Tucsona iz Arizone.

Prema jednom izvoru apostolska se vizitacija fokusirala na način kako je biskup Tylera upotrebljavao društvene mreže te na pitanja povezana s upravljanjem biskupijom. „Rezultat vizitacije je bio da se Svetom Ocu predala preporuka da nastavak službe biskupa Stricklanda nije moguć“, napisao je kardinal DiNardo u svojoj izjavi od 11. studenog.

U izjavi se nastavlja: „Nakon što su nekoliko mjeseci Dikasterija za biskupe i Sveti Otac pažnjivo razmotrili predmet, došlo je do odluke da bi trebalo zamoliti biskupa Stricklanda za ostavku. Nakon što mu je ta molba predstavljena 9. studenog 2023., biskup Strickland je odbio dati ostavku. Zatim je 11. studenog 2023. Sveti Otac uklonio biskupa Stricklanda sa službe biskupa Tylera.“

Msgr. Strickland (65 godina) bio je od 2012. godine biskup biskupije Tyler koja je podložna nadbiskupiji Galveston-Houston. Vrlo popularnog teksaškog biskupa kritiziralo se za njegovo korištenje društvenim mrežama, osobito njegovog tweeta od 12. svibnja, koji upućuje na to da papa Franjo „potkopava polog vjere“. Vatikan nije naveo razlog za biskupovo otpuštanje.

Papa Franjo se u subotu ujutro, prije priopćenja o otpuštanju biskupa Stricklanda, susreo s američkim kardinalom Robertom Francisom Prevostom, predstojnikom Dikasterija za biskupe. Biskup Joe Vásquez, biskup Austina iz Texasa, imenovan je apostolskim administratorom biskupije Tyler do imenovanja novog biskupa.

Biskup Strickland ima za sobom dosta dobre rezultate: trenutno ima 21 bogoslov u području s 119.168 katolika. Biskupija je i u dobrom financijskom stanju. Značajno je primijetiti da je papina odluka da se ukloni biskupa Stricklanda sa službe došla dva dana prije početka jesenske plenarne skupštine Biskupske konferencije Sjedinjenih naroda.

„Sinodalni“ tiranin

Važno je napomenuti da je rijetko nekog biskupa otpušta s dužnosti, a to bude uobičajeno potaknuto teškim pogreškama. Ne čini se da se ovdje radi o tome, čak i ako zanemarimo rezultate apostolske vizitacije.

Isto tako moramo napomenuti da se biskup Strickland pokazao vrlo oštrim protiv Sinode o sinodalnosti. Napisao je hrabro pismo objavljeno u kolovozu, kako bi u svojoj biskupiji izdao upozorenje zbog određenih novotarija koje su neuskladive s vjerom, a o kojima bi se raspravljalo na Sinodi.

Dok je lajtmotiv Sinode bio „saslušati sve“, osobito one koji se osjećaju isključenima, biskupa Stricklanda je dočekao tretman kojeg bi se moglo nazvati „klerikalističkim“, u smislu autoritarizma kojeg papa nije prestao izvršavati od početka svog pontifikata. Stoga postoje vrlo jasne granice dokle to „slušanje“ ide.

Ako usporedimo tretman koji je bio pridržan za ovog biskupa s odnosom prema svećenicima pa čak i biskupima čiji nauk nije ništa manje nego nedostatan, ova nepravda postaje još jasnijom: ona je doista tiranska.

Izvor: fsspx.news