Pod vodstvom Zvijezde mora: obećanja vjernosti 8. 12. 2023.

Na blagdan Bezgrešnog začeća, 8. prosinca, 17 bogoslova dalo je obećanje vjernosti Svećeničkom Bratstvu sv. Pija X. u Zaitzkofenu. Kako je rektor bogoslovije, p. Pascal Schreiber, istaknuo u svojoj propovijedi, Bezgrešno začeće je zvijezda mora koja bogoslove vodi u nebesku luku i omogućuje im da plovidbom zaobiđu određene stijene bogoslovnog života.

Bogoslovi dolaze iz Poljske, Njemačke, Austrije, Hrvatske, Danske i Nizozemske. Nakon što su već primili reverendu na blagdan Svijećnice, postali su u pravom smislu članovi FSSPX-a položivši obećanja vjernosti. Obećali su da će, uz Božju milost, potpuno nasljedovati Krista: čedno, u duhu siromaštva i i dužne poslušnosti statutima i crkvenim poglavarima.

Njihova je obećanja u ime generalnoga poglavara primio rektor, p. Pascal Schreiber. Oni bogoslovi i profesori koji već jesu članovi Svećeničkoga bratstva obnovili su istim činom svoja obećanja vjernosti. Svi su zajedno posebno molili za milost vjernosti, ali i uzajamnoga bratskog jedinstva. Valja napomenuti da članovi Svećeničkog bratstva polažu obećanja, a ne zavjete kao u redovničkoj zajednici. Razlog tome nije svjetovni duh, nego više desetljeća misionarskog iskustva našeg utemeljitelja: nadbiskup Marcel Lefebvre uvidio je da se strogi, stvarni zavjet siromaštva pokazao nesvrhovitim na potrebnim putovanjima. Ipak, članovi Bratstva dužni su slijediti duh evanđeoskih savjeta.

Zahvalimo Bezgrješnoj za brojne nove članove; također za bogoslove prve godine u kojoj ima 16 bogoslova. Molimo za velikodušnost i ustrajnost svih bogoslova: da bi jednoga dana, neposredno prije svog subđakonskog ređenja, dali vječna obećanja u Svećeničkom bratstvu sv. Pija X.

Izvor: fsspx.at