Treći red: Okružno pismo br. 58

58. okružno pismo za Treći red Svećeničkog bratstva sv. Pija X. u Austrijskom distriktu.

Hvaljen Isus i Marija!

Dragi članovi, postulanti, interesenti i prijatelji Trećeg reda sv. Pija X.!

Ovogodišnji Božić je poseban. Prije točno 800 godina sv. Franjo Asiški prvi put je sagradio božićne jaslice. Već su stoljećima božićne jaslice neizostavne. One nas na posebno lijep način pozivaju na razmatranje presvetog događaja rođenja Kristova. Naša bečka Minoritenkirche potječe od sv. Franje. Prema predaji su 1224. godine, iste godine kada je sv. Franjo primio stigne, u Beč došli prvi franjevci i sagradili prvu crkvu i samostan na mjestu naše današnje crkve. Sv. Franjo također je od iznimne važnosti za nastanak i razvoj trećih redova.

Utemeljitelj našega Bratstva, nadbiskup Marcel Lefebvre, stalno je propovijedao o otajstvu Božića na divan, dubok način. Želio bih vam pružiti tri citata za vaše razmatranje u ovo nadolazeće božićno vrijeme koji su vrlo vrijedni: „Primijetite kako Evanđelje naglašava činjenicu da je Dijete Isus stvarno bilo položeno u jasle, u hranilicu za životinje. Crkva se raduje pokazivati nam okolnosti u kojima je Isus rođen u detalje. Tamo su zasigurno bile i životinje. Pjevamo u responzoriju božićnog noćnog časa (matutina): ‘O velikog li otajstva! Nevjerojatnog li čuda! Životinje su vidjele novorođenog Gospodina kako leži u jaslama.’ Životinje su vidjele Isusa. Crkva želi jasno dati do znanja da Isus nije samo Stvoritelj, nego i Gospodin. Sva stvorenja Mu moraju iskazivati čast, čak i nerazumna stvorenja. I svako će tijelo vidjeti spasenje Božje (Lk 3,6). Ljudsko tijelo, ptičje tijelo i riblje tijelo gledat će Gospodina (usp. 1 Kor 15,39), pošto je On njihov Stvoritelj i Gospodin. Dakle, Isus se htio roditi u jaslama.“ (Marcel Lefebvre, Duhovni život)

Et verbum caro factum est. Ova rečenica je najveća, najljepša stvar koju čovjek može zamisliti, tako je o njoj propovijedao naš utemeljitelj. Da je Bog postao tijelom, postao čovjekom, postao jedan od nas, to je nešto najdivnije od svega, nešto najneobičnije što može postojati. A onda čudesno rođenje u Betlehemu. Nadbiskup Lefebvre nas potiče da odemo u Betlehem, do jaslica i da razmotrimo što se dogodilo pri rođenju Isusovu. Otajstvo ljubavi!

„A ako samo malo razmislimo o Isusovoj osobnosti, ostajemo potpuno zapanjeni i prepušteni divljenju. Stojimo pred najvećim i najljepšim otajstvom koje je čovječanstvo ikad vidjelo: Bog je postao čovjekom. Jer Riječ osobno, odnosno sam Bog, oživljava ovo dijete. Nema druge osobe u ovome djetetu. U njemu nema ljudske osobe, samo božanske. Tako stojimo pred Riječju Božjom koja je postala čovjekom u obliku djeteta, ljudskog bića. Ali posjeduje li ovo dijete zaista beskrajno znanje? Nosi li ovo dijete cijeli svijet u svojim rukama? Nosi li sve stvorove u svojim rukama? Je li ono zaista stvoritelj svijeta? Tako je, zaista je stvoritelj svijeta. Tako smo pjevali ove noći, kad smo o govorilo o Blaženoj Djevici Mariji: „Quem totus non capit orbis in tua se clausit viscera, factus homo, Alléluia – Onaj, koga cijeli svijet ne može obuhvatiti, zatvorio se u tvoju utrobu i postao čovjekom, aleluja!“ Svijet zaista ne može obuhvatiti Boga; Bog je taj, koji obuhvaća svijet i nadilazi ga jer je on Njegovo stvorenje. Dakle, ono dijete tamo u jaslama, okruženo životinjama, okruženo dvoje poniznih ljudi – Marijom i Josipom – to je Riječ Božja. On, koji drži cijeli svijet u svojim rukama. On, koji ga je stvorio. On je taj, koji ga želi spasiti. On je taj koji želi žrtvovati svoju krv za spasenje ljudi.“ (Nadbiskup Lefebvre, propovijed 25. 12. 1976.)

Dragi trećoretci, u božićnom vremenu, koje je veliko milosno vrijeme, dobro gajite svoj duhovni život, osobito nutarnju molitvu. Uz sav apostolski žar i sve dobre aktivnosti, uvijek postoji potreba za tim povratkom u dom Božji, u svoju sobu, kako bismo bili sami s Bogom i dobro molili. Ne zanemarimo svoj duhovni život! Ovdje je naš utemeljitelj također vrlo jasan, poslušajmo njegovu riječ, njegov savjet!

„Ali oni koji primaju Isusa, kaže sv. Ivan u Evanđelju, djeca su Božja. Što smo mi sami učinili, draga moja braćo? Jesmo li zaista primili Isusa? Živimo li zaista s Isusom? Brinemo li se zaista za svoje duše i svoje spasenje? Jer zato je Isus došao na zemlju. To je bilo ime koje Mu je dano. Kad sv. arkanđeo Gabrijel posjećuje Blaženu Djevicu Mariju, kaže joj: „Onaj, koga ćeš roditi, bit će Spasitelj svijeta.“ I ponavlja iste riječi pastirima: „Onaj, koga ćete vidjeti, je Spasitelj svijeta.“ Salvator mundi. On je također Salvator mundi za svakoga od nas. Moramo dopustiti da snaga milosti i uskrsnuća našega Gospodina Isusa Krista postane djelotvorna u našim dušama. Ne budimo ravnodušni prema Isusovom dolasku. Pohrlimo Isusu u susret poput pastira. Primimo Isusa kao što Ga je Marija primila. Ispunimo uvjete koji su potrebni da bismo Ga dostojno primili. Isus nas je toliko ljubio.“ (Nadbiskup Lefebvre, propovijed od 25. 12. 1978.)

Sretni i blagoslovljeni božićni blagdani svima vama!

Dragi članovi, postulanti, interesenti i prijatelji Trećeg reda sv. Pija X.! Za vikend 20./21. travnja 2024. (s početkom u 12.30 sati) održat će se još jedan susret Trećeg reda u Jaidhofu. Svi ste srdačno pozvani!

Teme: Sv. Franjo Asiški i poslanje trećoredaca u Crkvi; Područje apostolata trećoredaca Svećeničkog bratstva sv. Pija X.

Molimo da se prijavite izravno u Jaidhofu (najbolje putem emaila: einkehrtage@fsspx.at ili telefonski) ili preko svog duhovnika.

Već neko vrijeme postoji vrlo lijepa nova reklamna brošura o Trećem redu Svećeničkog bratstva sv. Pija X. Vjerojatno ste je već dobili u svom prioratu ili kapeli. To je brošura namijenjena širokoj distribuciji. Hvala vam!

S mojim svećeničkim blagoslovom,

Vaš p. Johannes Regele

Jaidhof, 12. prosinca 2023.