Kapela Presvetoga Srca Isusova u Osijeku

Apostolat našeg Svećeničkog bratstva u istočnoj Hrvatskoj – Slavoniji, započeo je odmah nakon uspostave redovnog djelovanja, u jesen 2016., kada su se počele služiti sv. Mise na mjesečnoj bazi u Slavonskom Brodu u jednom provizornom prostoru. Ta se pastoralna aktivnost održavala sve do početka 2020., kada je zbog nametnutih restrikcija i drugih nepovoljnih okolnosti to postalo onemogućeno. Ali već godinu dana kasnije stvorili su se uvjeti da bi se naše djelovanje pokrenulo u najvećem slavonskom gradu, Osijeku, gdje je u listopadu 2021. održana prva sv. Misa. Oko dvije godine služile su se redovno svete Mise na mjesečnoj bazi, i to u nekoliko iznajmljenih prostora. A onda nam je prošle jeseni Providnost omogućila da pronađemo prostor u kome će se uspostaviti trajna kapela.

Prva sv. Misa u novom prostoru – 5. 11. 2023.

Tako je početkom studenoga 2023. odslužena prva sv. Misa u novom prostoru nedaleko konkatedrale (adresa: Strossmayerova 1a), gdje će biti uređena kapela posvećena Presvetome Srcu Isusovu. Time je, nakon Zagreba, Splita, Rijeke i Dubrovnika, službeno uspostavljena i peta kapela Svećeničkoga bratstva sv. Pija X. u Hrvatskoj koja u pastoralnom pogledu pokriva istočni dio Hrvatske. Kapela je ubrzo opskrbljena i klupama te je u nju postavljen veliki kip Srca Isusova koji smo mogli primiti od jednog velikodušnog dobročinitelja. Ova je posveta Presvetome Srcu i simbolično značajna, jer želimo djelovanje u cijeloj našoj domovini staviti pod okrilje Srca Isusova na njezinom istočnom kraju i Srca Marijina (kome je posvećena kapela u Rijeci) na zapadnome.

Nadamo se i molimo da što više duša otkrije Tradiciju Crkve i na istoku naše domovine te da to u budućnosti bude strateška točka za širenje Tradicije prema jugoistočnim europskim zemljama!