Svećenička ređenja u Zaitzkofenu 2023.

U subotu, 24. lipnja, msgr. Alfonso de Galarreta zaredio je dvojicu đakona i dva svećenika po lijepom vremenu na otvorenome u parku dvorca Zaitzkofen. Novozaređeni đakoni dolaze iz Rusije i Austrije, a dva nova svećenika iz Poljske i Ukrajine.

Svećenik je posrednik između Boga i čovjeka, zadužen za bogoslužje i da bi Bogu prikazivao nakane i žrtve vjernika. Time na posebno prisan način sudjeluje u životu i djelu Krista, Bogočovjeka i vrhovnog posrednika. U svojoj propovijedi msgr. de Galaretta izložio je da svećenik ne treba samo nastojati slijediti Krista, nego i Mariju, našu Majku u redu milosti i Posrednicu između Krista i nas grješnika.

Pred oko 2000 vjernika upriličeno je svečano ređenje, najprije dvojice đakona, Klausa Rumpla i Dmitrija Ivakhnenka, a potom i svećeničko ređenje dvojice novih svećenika, p. Michała Freja i p. Vasyla Pylypetsa. Dugo se vremena moralo brinuti hoće li p. Pylypets uopće moći putovati zbog trenutne političke situacije; ali su molitve vjernika i bogoslovne zajednice bile uslišane.

I u nedjelju ujutro došli su brojni vjernici da bi sudjelovali na mladim Misama. Imali su priliku prisustvovati katoličkoj misi na bizantskom obredu – na crkvenoslavenskom liturgijskom jeziku. Ređenje ukrajinskog mladomisnika p. Pylypetsa bilo je za Bratstvo sv. Jozafata koje predstavlja katoličku tradiciju Istoka. Iznimno, nedjeljnu svečanu Misu nije služio mladomisnik, nego jubilarac: rektor Bogoslovije, p. Pascal Schreiber, proslavio je svoju 25. obljetnicu svećeništva i time zahvalio na milosti što može vršiti tako važan i istodobno ispunjujući apostolat – formaciju svećenika.

Izvor: https://zaitzkofen.fsspx.org/