Svećenička i đakonska ređenja u Zaitzkofenu 2024.

Dragi vjernici,

tko se rado ne prisjeća najvažnijeg dana u životu? Za nas svećenike to je dan našega ređenja. Osobno se vrlo dobro sjećam jednog događaja: bili smo jaka godina u Ecôneu, s više od desetak kandidata za ređenje. Nakon obreda ređenja vratili smo se na veliku livadu kako bi svatko mogao na određenome mjestu dijeliti mladomisnički blagoslov. Da ne bismo propustili ručak koji je uslijedio, bogoslov nas je kombijem pokupio na licu mjesta i odveo nas natrag u Bogosloviju. Tijekom kratkog putovanja subrat mi je rekao: „J’ai failli mourir – de beauté.“ (Skoro sam umro – od ljepote).

Ova izjava omogućuje vam, dragi vjernici, da nazrete emocije mladomisnika na dan njegova ređenja. Ovaj unutarnji osjećaj ne treba ograničiti samo na kandidate za ređenje, nego se treba proširiti i na srca vjernika koji posebno putuju u Zaitzkofen za ovu svečanu prigodu.

Koliko nam radosti daje dobri Gospodin u taj dan! S jedne strane, tu su izvanjske radosti: park blista u bujnom zelenilu, drveće pruža osvježavajuću hladovinu, vjernici se susreću ozarena lica, bogato ukrašeni oltar, otmjena odjeća, svečani obred, zanosne pjesme – sve to oduševljava naše oči, uši i um.

A još jedna vidljiva radost čeka vas kada bacite pogled na gradilište i pogledate izbliza buduću stambenu zgradu „Wolfgangianum“ (naravno, bez ulaska na gradilište!). Ako Bog da, do kraja lipnja trebali bi biti završeni temeljni radovi gdje bi zgrada bila stavljena „pod krov“.

S druge strane, ispunjeni smo i unutarnjom, tihom radošću, koja je još važnija i živi u srcu svakog katolika: radošću u našem Bogu koji nam svake godine daje nove svećenike i tako drži obećanje koje nam je dao: „Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta“ (Mt 28,20). Jer samo zaređeni svećenik može prinijeti svetu Misnu Žrtvu i tako ostvariti čudo prisutnosti Božanskoga Spasitelja u svetohraništu. Zahvalimo posebno na ovim svećeničkim ređenjima dobrom Bogu koji se brine za nas, da bismo bili vjerni i vedri u nevoljama ovoga vremena!

U tom smislu srdačno vas pozivam da već sada planirate svoj dolazak na dan svećeničkog ređenja (subota, 29. lipnja) u Zaitzkofen kako biste doživjeli prekrasnu liturgiju sa živom vjerom, dubokim osjećajima i nadnaravnom radošću, kako bismo zajedno proslavili ovaj prekrasan događaj i zadobili novu milosnu snagu koja će nas moći još dugo jačati u svakodnevnom životu.

Zaitzkofen, blagdan sv. Josipa radnika, 1. svibnja 2024. godine

p. Pascal Schreiber, rektor